Inför årets påskfirande har vi på Mariestads samarbetat med kocken Linnéa Liljedahl för att kunna erbjuda lite extra livsnjutning vid vårens största högtid. Linnéa bjuder på norrländska smaker i form av en rödingstartar till förrätt, följt av ett spännande alternativ till det klassiska påsklammet. Rätterna är komponerade för att passa utmärkt till Mariestads Alkoholfria Lager och Alkoholfria Påskbrygd.
Linnea Liljedahl är för de flesta människor känd som ”det norrländska lugnet” sedan hon förra året deltog i ett av Sveriges mest populära matlagningsprogram på TV. För befolkningen i den Ångermanländska kuststaden Örnsköldsvik – där hon dels är uppvuxen och dels tillbakaflyttad sedan snart sju år – är hon dock mer känd som krögare på White Guide-omnämnda krogen Linnea & Peter, som hon sedan sex år tillbaka driver tillsammans med sin sambo.
Innan Linnéa flyttade tillbaka till Örnsköldsvik jobbade hon under 8 år i Stockholm på bland annat den klassiska lyxkrogen Paul & Norbert (där hon även träffade Peter) samt andra välkända restauranger som bl.a. Landet och Djuret i Gamla Stan. Längtan tillbaka till barndomsstaden och att starta något eget växte sig dock allt starkare och 2012 lämnade kockparet huvudstaden, flyttade norrut och gjorde sanning av sin gemensamma dröm om en egen krog.
Det har dock varit en dröm de har fått slita för. Att driva egen restaurang är ett hårt arbete som innebär tidiga morgnar, sena kvällar, långa arbetspass och jobb mer eller mindre varje helg. Under de största helgerna försöker dock paret unna sig lite ledighet, åka iväg och ladda upp batterierna:
– Under hela min uppväxt åkte vi till familjens fjällstuga i Grönfjäll under påsk och vi har faktiskt lyckats ta oss iväg även de flesta åren i vuxen ålder. Grönfjäll för mig är att åka skoter, pimpelfiska röding, hämta vatten i byn och bo trångt med familjen. Jag älskar det. Under påsken äter vi gärna traditionellt, men blandar också in saker som vi är sugna på just då.
Nyfiskad röding, rökt i en provisorisk hemmarök eller kokt i mycket salt och serverad på bröd, är ett bra exempel. Allt på bordet behöver inte höra påsken till.
Att Linnéas val av förrätt till denna receptbroschyr hamnade på just röding är kanske inte så konstigt. De rökta tonerna i majonnäsen gifter sig dessutom perfekt med den friska smaken i Mariestads Alkoholfria Lager. Gällande det lite mer ovanliga valet att servera killing till varmrätt berättar Linnéa att hon tänkt såhär:
– För de allra flesta är ju lamm klassiskt till påsk. Killing har dock många liknande smakegenskaper som lamm och kan vara ett roligt alternativ för den som vill bjuda på något lite annorlunda. Många bönder har getter och det är faktiskt enklare att få tag i killing än vad man kan tro. Perfekt för den som vill tänka hållbart och stötta sin lokala bonde! Rätten går dock även bra att göra på lamm om man inte hittar killing någonstans. Och just det – sötman från rotfrukterna, sältan från sidfläsket och de sköna citrustonerna passar grymt bra ihop med påskbrygden!
Vi på Mariestads tackar Linnéa för hennes recept och önskar dig som läser det här en glad, god och njutningsfull påsk!