Logo age1 1b5f38ec0d710cf3e01e92bc96f0e4a27609d1c9075cc7641314958aa63a00b2

Välkommen till Mariestads!

På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Ange din ålder

Gå vidare

GOD & GLAD PÅSK

UPPDUKAT FÖR LIVSNJUTNING!
Här hittar du maträtter med fokus på att förgylla årets största högtider. Recepten är framtagna i samarbete med några av Sveriges bästa kockar för att passa perfekt med Mariestads alkoholfria säsongsbrygder.
Till Recepten
Full mariestads pask

PÅSKSMAKER

Visa receptet
Medium thumbrecept
Tartar på gravad röding
med rökt skrov i majonnäs
Förrätt • 4 portioner
(läs igenom hela receptet innan du börjar)

En hel röding på ca 400–500 gram

1 st kålrabbi, tennisbollsstorlek

1 msk ättika

2 st äggulor

1 msk dijonsenap

1 msk sherryvinäger

5 dl mild rapsolja

Gårdagens kavring

Fänkålsdill eller vanlig dill

Olivolja

Salt

Socker

Nymald vitpeppar

Filea rödingen så att du får två fina sidor. Spara skrovet. Blanda lite vitpeppar med 20 g salt och 10 g socker per kg och strö över fisken. Grava i kylen i ca 1 dygn. Ta ut, bena ur och skinna filéerna, finhacka sedan köttet innan servering.


Ta bort rödingens huvud från skrovet, lägg skrovet i en varm rök och rök det i 15 min. Värm upp 2 dl rapsolja till 70 grader i en kastrull och bryt ner det rökta fiskskrovet i oljan. Ta av kastrullen från spisen och låt det dra i ca 1 timme. Sila sedan bort fisken och kyl ner oljan.


Om du inte har tillgång till en rök kan du använda varmrökt lax som smaksättare istället, förslagsvis rökta fenor eller slag. Värm då upp oljan och lägg sedan i fisken. Låt dra en timme och sila av. 


Blanda din majonnäs genom att vispa ihop äggulor, senap och vinäger i en bunke. Tillsätt ca 3 dl av rapsoljan droppvis under hård vispning så att majonnäsen får en fin, tjock konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. Smaksätt din majonnäs med den rökta rödingoljan. 


Mixa kavringen och rosta den i ugnen på 150 grader tills den är krispig som ett ströbröd, rör om ibland så att den rostas jämnt. Skala och skiva kålrabbin i 1 mm tunna skivor på mandolin. Salta och gnugga kålrabbin en stund och pressa sedan ur den vätska som blir. Skvätt över ättikan och blanda runt. Lägg upp rödingsköttet och rökt majonnäs på en tallrik. Täck med saltad kålrabbi, rostad kavring, fänkålsdill och ringla över lite olivolja.

Maltig och humlearomatisk smak med inslag av rågbröd, apelsinskal, honung och örter. Alltså samma goda smakkaraktär som vår klassiska lager från 1848, bara utan alkohol. 

Recept av Linnéa Liljedahl
Se filmen här
Visa receptet
Medium recept2
Ölbräserad Killing
med persiljerot, citrus och sidfläsk
Huvudrätt • 4 portioner
(läs igenom hela receptet innan du börjar)

Killing

1st killingstek på ben

2 st morötter

2 st persiljerötter

2 st gula lökar

1 st fänkål

½ vitlök

En rejäl kvist timjan

1 st apelsin, zest och juice

2 st citroner, zest

2 flaskor Mariestads Alkoholfria Påskbrygd

1 liter vatten

200 g sidfläsk

Mild olivolja, kallpressad

Körvel

Persilja

Salt

Nymald svartpeppar


Persiljerotspuré:

600 gram persiljerot

2–3 dl grädde

1 msk osaltat smör

Salt

Nymald vitpeppar


Tillbehör:

2 st lite större persiljerötter

Killing

Salta och peppra killingen och bryn den runt om i en stekpanna. Lägg den sedan i en gryta.


Skala och skär ner grönsakerna till buljongen. Fördela grönsakerna över killingen och runt om. Tillsätt timjan, öl och vatten. Skär bort och lägg ner svålen från det rökta sidfläsket i grytan tillsammans med det andra. Zesta apelsinen och den ena citronen grovt och tillsätt i grytan. Pressa i saften från apelsinen.


Bräsera i ugn på 160 grader i ca 5 timmar, täck med folie efter halva tiden. Killingen är klar då köttet lossnar från benet. Plocka upp killingen. Sila av buljongen i en kastrull. Koka ner och smaka upp med salt om det behövs. Skär sidfläsket i 1 cm stora kuber och stek dem krispiga. Vänd ner i såsen. Tillsätt hackad körvel och persilja samt fint rivet citronzest.


Persiljerotspuré:

Under tiden som killingen är i ugnen: skala och slanta ner persiljerötterna till purén. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt 2 dl grädde. Koka upp och ihop. Slå över allt i en matberedare och mixa slät. Tillsätt mer grädde om det behövs. Avsluta med salt, vitpeppar och smör.


Tillbehör:

När killingen är klar och såsen kokar ihop: dela de två persiljerötterna på längden och lägg dem på en plåt. Ringa olivolja, salt och peppar över. Rosta dem i ugnen på 225 grader tills de fått riktigt fin färg men fortfarande har crunch kvar i den tjockare delen.


Servera killingen på bordet i sin gryta med nästan all sås slagen över. Lägg färdiga tallrikar med puré, sås och rostad persiljerot.

Mörk lager med maltig smak och inslag av torkad frukt, mörkt knäckebröd och apelsinskal. Vår älskade påskklassiker i alkoholfri tappning helt enkelt.

Recept av Linnéa Liljedahl

Tidigare Säsongsrecept

Påsk
Visa receptet
Medium paskbildtidigarerecept
Matjesill
med kokta gulbetor, gräddfil, brynt smör och rostade vallmofrön
Förrätt • 4 portioner
(läs igenom hela receptet innan du börjar)

200 g matjessill

8 st gulbetor

3 dl gräddfil

1 msk blå vallmo

200 g smör

Täck gulbetorna i vatten och koka dem mjuka. Skala och dela ner dem i klyftor. Bryn smöret i en kastrull genom att smälta det under omrörning tills det börjar bli brunt. Låt svalna lite innan servering. Lägg vallmon i en torr stekpanna och rosta tills det börjar poppa och doftar rostat. Skär sillen i mindre bitar, servera sillen på tallrik tillsammans med gräddfil, vallmo, gulbetor och toppa med det brynta smöret.

Maltig och humlearomatisk smak med inslag av rågbröd, apelsinskal, honung och örter. Alltså samma goda smakkaraktär som vår klassiska lager från 1848, bara utan alkohol. 

Recept av Thomas Sjögren i samarbete med Mariestads 2018
Visa receptet
Medium paskbildtidigarerecept
Påskölsbräserade lammlägg
med pepparrostade morötter och lakritspicklad silverlök
Varmrätt • 4 portioner
(läs igenom hela receptet innan du börjar)

Brässerade lammlägg

4 st lammlägg

1 l Mariestads alkoholfri

påskbrygd

3 st schalottenlök

2 st vitlöksklyftor

1 st savoykål


Pepparrostade morötter

600 g morötter i

olika färger

1 msk nymald

svartpeppar

1 msk matolja


Lakritspicklad silverlök

2 st silverlökar

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

1 tsk rålakritspulver

Rosta lammläggen i ugn på 180 grader ca 20 minuter. Skala och skiva löken och vitlöken. Lägg lammet och löken i en gryta och täck med påskbrygd. Låt sjuda under lock ca 4 timmar. Dela ner savoykålen och lägg i den i grytan. Låt koka ca 20 minuter till. Smaka av med salt. Skala morötterna och gnid in dem i olja på en plåt, krydda med peppar och rosta i ugnen på 180 grader ca 35 minuter. Skala och hyvla löken tunt. Koka ättika, socker och vatten i en kastrull. Lägg i löken och dra av kastrullen från värmen. Vid servering, lyft upp löken från lagen och krydda med lakrits.

Mörk lager med maltig smak och inslag av torkad frukt, mörkt knäckebröd och apelsinskal. Vår älskade påskklassiker i alkoholfri tappning helt enkelt.

Recept av Thomas Sjögren i samarbete med Mariestads 2018
Sommar
Visa receptet
Medium sommarbildtidigarerecept
Kalvråbiff
med friterad färskpotatis, kaprismajonnäs och krasse
Förrätt • 4 portioner
(läs igenom hela receptet innan du börjar)

200 g kalvinnanlår

Friterad färskpotatis

8 st färskpotatisar

frityrolja

Kaprismajonnäs

1 msk kapris

1 st äggula

2 dl matolja

salt

Garnityr

1 ask smörgåskrasse

1 msk kallpressad rapsolja

svartpeppar

Strimla eller riv potatisen fint och lägg den i vatten. Värm oljan till 160 grader. Häll av potatisen och låt den torka på en bit papper innan fritering. Lägg i potatisen i oljan och låt den ligga tills den blir krispig och gyllenbrun. Lyft upp och krydda med salt. Hacka kaprisen fint, blanda kapris och äggula, vispa i matoljan i en tunn stråle tills majonnäsen tjocknar. Smaka av med lite av lagen från kaprisen. Hacka köttet fint och smaka av med salt och kallpressad rapsolja. Garnera råbiffen med majonnäs, friterad potatis och klippt krasse.

Maltig och humlearomatisk smak med inslag av rågbröd, apelsinskal, honung och örter. Alltså samma goda smakkaraktär som vår klassiska lager från 1848, bara utan alkohol. 

Recept av Thomas Sjögren i samarbete med Mariestads 2018
Visa receptet
Veteölskokta musslor
med grön sparris, blekselleri, koriander och lime
Huvudrätt • 4 portioner
(läs igenom hela receptet innan du börjar)

2 kg blåmusslor

2 klyftor vitlök

1/2 st blekselleri

12 st gröna sparrisar

1 kruka koriander

2 cm ingefära

2 st lime

4 dl grädde

6 dl sommarveteöl

1 st röd chili

Skala och hacka vitlök och ingefära. Strimla blekselleri fint och dela sparrisen i 3 cm bitar, rensa och hacka chilin. Värm en gryta på hög värme, lägg i musslorna och slå på ölen. Täck grytan med lock. Låt musslorna koka ca 5 minuter tills de öppnat sig. Lyft upp musslorna (släng alla som inte öppnat sig, de kan vara dåliga). Lägg i ingefära, vitlök, chili och grädde och koka ihop såsen ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt och lime. Lägg övriga grönsaker i grytan och häll tillbaka musslorna. Servera musslorna med nybakat bröd.


OBS! Mariestads Alkoholfri Sommarvete från 2018 har utgått och ersätts under 2019 med Mariestads Alkoholfri Sommarlager Ofiltrerad. 

Mild fruktig men kraftigt maltig smak med en väl balanserad och elegant beska.

Recept av Thomas Sjögren i samarbete med Mariestads 2018
Jul
Visa receptet
Medium julbildtidigarerecept
Tartar på kallrökt lax
med senapsmajonnäs, picklad rödlök och stekt vört
Förrätt • 4 portioner
(läs igenom hela receptet innan du börjar)

200 g kallrökt lax

Picklad lök

1 st rödlök

1/2 dl ättika

1 dl socker

1 1/2 dl vatten

Senapsmajonnäs

1 msk grovkornig senap

1 st äggula

2 dl matolja

1 st citron

Stekt vört

2 skivor vörtbröd

100 g smör

Garnityr

30 g laxrom

1 st äpple

1 st dillkvist

PICKLAD LÖK

Värm ättika, socker och vatten i en kastrull, skala och hyvla löken tunt och lägg ner i den kokande lagen. Häll över allt i en burk med lock och låt svalna/förvara i kylen.


SENAPSMAJONNÄS

Vispa äggula, senap och citronjuice i en bunke, slå i lite olja i taget under hård vispning. Smaka av med salt.


STEKT VÖRT

Skär brödet i tärningar. Smält smöret i en stekpanna, stek brödet tills smöret börjar brynas och brödet känns krispigt. Krydda med lite salt och låt brödet rinna av på papper.


GARNITYR

Hacka laxen och strimla äpplet fint. Toppa tartaren med senapsmajonnäs, stekt vört, picklad lök, laxrom och dill.

Maltig och humlearomatisk smak med inslag av rågbröd, apelsinskal, honung och örter. Alltså samma goda smakkaraktär som vår klassiska lager från 1848, bara utan alkohol. 

Recept av Thomas Sjögren i samarbete med Mariestads 2018
Visa receptet
Julölsglacerade revbensspjäll
med stuvad rotselleri och rostad grönkål
Huvudrätt • 4 portioner
(läs igenom hela receptet innan du börjar)

Revbensspjäll

1 kg revbensspjäll

5 dl julöl

2 st gula lökar

1 st morot

100 g rörsocker

2 st stjärnanis

Stuvad rotselleri

1 st rotselleri

1 msk matolja

4 dl grädde

50 g salladslök

Rostad grönkål

100 g grönkål

2 msk matolja

salt

REVBENSSPJÄLL 

Skala lök och morot och skär ner i mindre bitar. Lägg revbenen och grönsakerna i en ugnsfast form eller gryta, slå på julölen och täck med lock eller aluminiumfolie. Ugnsbaka över natten, i cirka 10 timmar, på 90 grader. Lyft försiktigt upp revbenen och sila av vätskan i en ny kastrull. Smält sockret i en panna och lägg i stjärnanisen. Slå på vätskan från revbenen och låt koka ihop. Pensla revbenen med glazen och rosta i ugn på 180 grader i cirka 20 minuter. Pensla igen innan servering. Krydda med salt.


STUVAD ROTSELLERI 

Smörj in rotsellerin i matolja och rosta den i ugnen på 180 grader i cirka 2 timmar. Låt svalna. Skär av toppen och gröp ur sellerin med en sked. Koka upp grädde och häll i sellerin. Smaka av stuvningen med salt och strimlad salladslök. Lägg tillbaka i den urgröpta sellerin vid servering.


ROSTAD GRÖNKÅL

Avlägsna grönkålsbladen från stammen, massera in matolja och salt i kålen och rosta på 150 grader i cirka 15 minuter tills den känns krispig. Rör om då och då.

Alkoholfri variant av vår klassiska julbrygd. Blommig doft med inslag av citrus. Djup och fyllig smak med väl utvecklad beska, lätt sötma och markerad humlearom som passar perfekt till den svenska julmaten.

Recept av Thomas Sjögren i samarbete med Mariestads 2018
Linnéa Liljedahl
Krögare
Lokalpatriotisk krögare och matskapare för Mariestads. Norrlandskocken Linnéa Liljedahl älskar ett gediget hantverk.
Full linnea
Linnéa Liljedahl

Inför årets påskfirande har vi på Mariestads samarbetat med kocken Linnéa Liljedahl för att kunna erbjuda lite extra livsnjutning vid vårens största högtid. Linnéa bjuder på norrländska smaker i form av en rödingstartar till förrätt, följt av ett spännande alternativ till det klassiska påsklammet. Rätterna är komponerade för att passa utmärkt till Mariestads Alkoholfria Lager och Alkoholfria Påskbrygd.

Linnea Liljedahl är för de flesta människor känd som ”det norrländska lugnet” sedan hon förra året deltog i ett av Sveriges mest populära matlagningsprogram på TV. För befolkningen i den Ångermanländska kuststaden Örnsköldsvik – där hon dels är uppvuxen och dels tillbakaflyttad sedan snart sju år – är hon dock mer känd som krögare på White Guide-omnämnda krogen Linnea & Peter, som hon sedan sex år tillbaka driver tillsammans med sin sambo.

Innan Linnéa flyttade tillbaka till Örnsköldsvik jobbade hon under 8 år i Stockholm på bland annat den klassiska lyxkrogen Paul & Norbert (där hon även träffade Peter) samt andra välkända restauranger som bl.a. Landet och Djuret i Gamla Stan. Längtan tillbaka till barndomsstaden och att starta något eget växte sig dock allt starkare och 2012 lämnade kockparet huvudstaden, flyttade norrut och gjorde sanning av sin gemensamma dröm om en egen krog.

Det har dock varit en dröm de har fått slita för. Att driva egen restaurang är ett hårt arbete som innebär tidiga morgnar, sena kvällar, långa arbetspass och jobb mer eller mindre varje helg. Under de största helgerna försöker dock paret unna sig lite ledighet, åka iväg och ladda upp batterierna:

– Under hela min uppväxt åkte vi till familjens fjällstuga i Grönfjäll under påsk och vi har faktiskt lyckats ta oss iväg även de flesta åren i vuxen ålder. Grönfjäll för mig är att åka skoter, pimpelfiska röding, hämta vatten i byn och bo trångt med familjen. Jag älskar det. Under påsken äter vi gärna traditionellt, men blandar också in saker som vi är sugna på just då.
Nyfiskad röding, rökt i en provisorisk hemmarök eller kokt i mycket salt och serverad på bröd, är ett bra exempel. Allt på bordet behöver inte höra påsken till.

Att Linnéas val av förrätt till denna receptbroschyr hamnade på just röding är kanske inte så konstigt. De rökta tonerna i majonnäsen gifter sig dessutom perfekt med den friska smaken i Mariestads Alkoholfria Lager. Gällande det lite mer ovanliga valet att servera killing till varmrätt berättar Linnéa att hon tänkt såhär:

– För de allra flesta är ju lamm klassiskt till påsk. Killing har dock många liknande smakegenskaper som lamm och kan vara ett roligt alternativ för den som vill bjuda på något lite annorlunda. Många bönder har getter och det är faktiskt enklare att få tag i killing än vad man kan tro. Perfekt för den som vill tänka hållbart och stötta sin lokala bonde! Rätten går dock även bra att göra på lamm om man inte hittar killing någonstans. Och just det – sötman från rotfrukterna, sältan från sidfläsket och de sköna citrustonerna passar grymt bra ihop med påskbrygden!

Vi på Mariestads tackar Linnéa för hennes recept och önskar dig som läser det här en glad, god och njutningsfull påsk!

Namn: Linnéa Liljedahl
Yrke: Kock
Bor: Örnsköldsvik
Ålder: 35 år
Familj: Sambon Peter Eriksson och sonen Jack 2 år
Gör: Driver restaurangerna Linnéa & Peter och Jacks Bodega

DEN GODA ÖLEN

GLAD ALKOHOLFRI PÅSK

Vår alkoholfria Mariestads Påskbrygd är ett bra tillskott på påskbordet för att alla skall kunna njuta en Mariestads till påskens läckerheter. Ölet är djupt bärnstensfärgat och vi har använt fyra olika maltsorter för att skapa fyllighet och djup, Mariestads Påskbrygd har en elegant och humlearomatisk beska med en delikat blommig doft.

Smak: Smaken är humle betonad med en fyllighet som balanserats upp med en sötma från mörk karamellmalt. Detta ger ett runt och fylligt öl som har en balanserad beska och en utsökt humle arom.
Passar till: Passar till påskens rika smakvariationer med maträtter som sill, lax, kyckling, ägg och lamm.
Doft: Humle blommig doft med inslag av citrus och grape.
Typ: Mörk Lager
Producent: Spendrups Bryggeri
Nyhetsår: 2016
Ursprung: Sverige
Emballage: EG

Medium mariestads pask
NJUT ALKOHOLFRITT I SOMMAR

Mariestads Ofiltrerad Alkoholfritt är en modern och smakrik lager. Tack vare att ölet inte filtreras så sparas mängder med smakämnen som gör att fylligheten blir större och smakupplevelsen förhöjs. Det är ett öl som är bekant, välbalanserat och distinkt, men samtidigt sprängfyllt med smak.Du känner igen ett ofiltrerat öl när det serveras på de slöjor av jäst som finns kvar och bidrar med både smak och den halmgula färgen. Som de flesta bryggare dricker bryggmästare Richard Bengtsson gärna sin öl ofiltrerad, och han har länge kallat Ofiltrerad Export bryggeriets gömda juvel. Vi hoppas att du kommer njuta lika mycket av vår juvel som Richard gör.

Smak: Mild fruktig men kraftigt maltig smak med en väl balanserad och elegant beska.
Färg: Halmgul
Doft: Fruktig maltig med inslag av citrus
Malt: Pilsner, Karamell
Humle: Magnum, Perle och Spalter Select
Jäsning: Kalljäsning
Ingen filtrering

Riktvärden:
Stamvörtstyrka: 13,5 °Plato
Alkohol % Vol.: 0,5
Restextrakt: 2,5
Färg (EBC): 13
Beska(EBU): 30

Medium mariestads sommar
GOD ALKOHOLFRI JUL MED MARIESTADS

Vår alkoholfria Mariestads Julebrygd är ett bra tillskott på julbordet för att alla ska kunna njuta en Mariestads till julens läckerheter. Ölet är djupt bärnstensfärgat och vi har använt fem olika maltsorter för att skapa fyllighet och djup. Mariestads Julebrygd har en elegant och humlearomatisk beska med en delikat blommig doft, och den passar utmärkt till såväl laxen som julskinkan på det klassiska julbordet.

Smak: En djup och fyllig smak med en väl utvecklad beska och en lätt sötma. För att passa extra bra till julen har stor vikt lagts vid den markerade humlearomen, brygden har humlats med Amarillo- och Cascadehumle.
Passar till: Det klassiska svenska julbordet
Doft: Delikat blommig doft med toner av citrus.
Typ: Mörk Lager
Producent: Spendrups Bryggeri
Nyhetsår: 2016
Ursprung: Sverige
Alkoholhalt vol%: 0,50
Emballage: EG

Medium mariestads jul
ALKOHOLFRI LIVSNJUTNING

Mariestads Alkoholfri är en maltig och humlearomatisk öl som passar utmärkt både till mat och i sällskap med goda vänner. Vi brygger det med samma smak- och kvalitetskrav som våra andra öl för att alla, oavsett tillfälle eller plats, ska kunna njuta en Mariestads. Mariestads Alkoholfri är ett underjäst lageröl.

Passar till: Lika bra till buffébordet som festminglet. Passar extra fint till lättare rätter med kyckling, fisk eller en matig sallad.
Doft: Doften är kryddig och maltig med inslag av en friskt blommig humlearom.
Smak: En påtalig maltig smak som balanseras upp med en lätt markerad beska.
Typ: Ljus Lager
Producent: Spendrups Bryggeri
Nyhetsår: 2012
Alkoholhalt vol%: 0,50
Emballage: EG

Medium mariestads sommar
Alkoholfri livsnjutning är alltid i säsong