Vi behöver veta att du har åldern inne.

När är du född?

Livsnjutare sedan 1848

Öl & mat

Entrecote med hasselbackspotatis

Entrecote med hasselbackspotatis

Hur steker man en perfekt entrecote?

  • 300 g entrecote
  • 10 g smör
  • 2 msk matolja
  • Salt och peppar

Fråga din kötthandlare om en tjockare skiva entrecote. Sätt på din stekpanna på max, det skall ryka ifrån den. Salta och peppra köttet, tillsätt matolja i stekpanna och lägg ner köttet.

Stek köttet ca 3 min på varje sida och sedan 30 sekunder på varje sida med smör i pannan. Lägg köttet på en upp och nervänd tallrik, låt köttet vila i 5min. Värm upp stekpannan till max igen och stek köttet 30 sekunder på varje sida precis innan servering. 

Hasselbackspotatis

  • 12 st medelstora potatisar 
  • 50 g smör
  • 0,5 dl ströbröd

Skiva potatis så tunt du kan utan att skära igenom potatisen, använd en träslev som hjälp. Lägg potatisarna i kallt vatten i kylen över natten. Häll av potatisen och låt den droppa torr.

Lägg potatisarna i en ugnsfast form med skårorna uppått. Hyvla kallt smör med en osthyvel och placera på potatisarna, strö sedan ströbröd på smöret. Baka potatisarna i 175C i ca 25min tills dom är mjuka i mitten och krispiga på toppen. 

Örtsmör

  • 200 g rumstempererat smör
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka persilja
  • 0,5 st citron 

Blanda smör, finhackad persilja, riven vitlök med juice och zest ifrån en halv citron. Smaka av med salt och peppar. Servera rumstempererat.

Bearnaisesås

  • 300 g smör
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 0,5 kruka dragon
  • 0,5 kruka persilja
  • 0,5 kruka körvel
  • 1 st schalottenlök
  • 3 st äggulor
  • 1 stänk tabasco
  • 1 stänk worcestershiresås

Finhacka schalottenlök, stjälkarna ifrån persiljan och dragonen. Koka upp vinäger med lök och stjälkarna, reducera till hälften. Smält och värm smöret till ca 60C. Värm upp vinägerblandningen, vatten och äggulor till 65C under ständig vispning till ett fast skum. Vispa försiktigt ner det varma smöret i äggskummet. (Tips! Vispa ner en msk smör i taget) Rör sen ner finhackad persilja, dragon och körvel, smaka sedan av bearnaisesåsen med tabasco, worcestershiresås, salt och peppar. 

Rödvinssås

  • 3 dl rödvin
  • 1 dl koncentrerad kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 st rödlök
  • 10 g smör
  • 1 tsk socker

Stek finhackad rödlök mjuk i smör, tillsätt sedan tomatpuré och stek några minuter till. Tillsätt rödvin och kalvfond och reducerat till hälften. Smaka av såsen med vinäger, socker, salt och peppar.

En svensk klassiker som passar till andra klassiker.

Mariestads bryggeri