Livsnjutare sedan 1848

Öl och mat

Vad passar bäst till en klassiker? En annan klassiker!

Ibland kurrar det i magen också. Och Mariestads passar lika bra på det uppdukade julbordet som vid enklare tillfällen. Den är helt enkelt en svensk klassiker som passar till andra klassiker. Eftersom ölen har lagom beska och fyllighet så kompletterar den maten. Den smakar precis lagom mycket för att märkas utan att ta över och lämna maten i skymundan.

Den friska karaktären gör också att den blir en bra törstsläckare. Men, den passar såklart inte bara till vardaglig husmanskost och festliga högtider. Den gör faktiskt aldrig bort sig. God till grillat. Fantastisk till kvällsmackan.

En riktig törstsläckare till något hett. Eller kanske till något av recepten här under. I slutändan är det ju dina matlökar som bestämmer. Den är helt enkelt en riktigt god öl att njuta till mat. Ja, eller till jordnötterna för den delen.

Köttbullar med gräddsås, lingon och pressgurka

Köttbullar

  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd
  • 500 g blandfärs
  • 7 g salt
  • 3 g vitpeppar
  • 1 st ägg
  • 1 msk skånsk senap
  • 1 st gul lök
  • 1 dl ljus lager

Blanda mjölk och ströbröd, låt svälla i 5 min. Riv löken fint och blanda med resten av ingredienserna. Forma köttbullarna och stek i smör.

Gräddsås

  • 1 st rödlök
  • 10 g smör
  • 1 dl koncentrerad kalvfond
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk pressgurkaspad
  • 1 msk lingonspad
  • 1 tsk vinäger

Finhacka rödlöken och stek den i smör i en kastrull, tillsätt sedan kalvfond, grädde och mjölk. Låt såsen reducera till hälften på medeltemperatur. När såsen är färdig reducerad, tillsätt lingonspad, pressgurkaspad och vinäger.

Rårörda lingon

  • 500 g frysta lingon
  • 300 g socker
  • 1 dl kolsyrat mineralvatten

Blanda frysta lingon och socker i en bunke, häll sedan på kolsyrat mineralvatten. Låt lingonen stå ute i rumstemperatur och blanda runt varannan timme till sockret har löst upp sig.

Pressgurka

  • 1 dl ättika
  • 100 g socker
  • 200 g vatten
  • 1 st gurka

Koka upp vatten, ättika och socker och rör tills sockret har löst sig. Kyl ner ättikslagen. Skiva gurkan tunt och lägg ner i ättikslagen. Låt gurkan ligga och dra i minst 30 min.

En svensk klassiker som passar till andra klassiker.

Mariestads bryggeri